ArabicEnglishTurkish

Açıklama

Yağlı tip dağıtım transformatörleri 36 kV gerilim seviyesine ve 5000 kVa gücüne kadar giriş ve çıkış gerilimlerini istenilen oranlarda değiştiren, işletme sırasında oluşan ısının transformatör yağı ile atılarak izin verilen çalışma sıcaklığını aşmam

Yağlı tip dağıtım transformatörleri 36 kV gerilim seviyesine ve 5000 kVa gücüne kadar giriş ve çıkış gerilimlerini istenilen oranlarda değiştiren, işletme sırasında oluşan ısının transformatör yağı ile atılarak izin verilen çalışma sıcaklığını aşmaması için soğutmanın transformatör yağı ile sağlandığı transformatörlerdir. Bu tip transformatörler hermetik ve genleşme depolu olarak 2 (iki) ana başlık altında incelenebilir:

Hermetik Yağlı Tip Dağıtım Transformatörleri
25 – 5000 kVA güç aralığında, 36 kV yüksek gerilim seviyesine kadar, üç veya tek fazlı, yağlı, tabi soğutmalı (ONAN), boşta kademe değiştiricili veya yük altında otomatik kademe değiştiricili, hem hariçte hem de dahilde kullanılabilecek şekilde üretilmektedirler. Hermetik yağlı tip dağıtım transformatörleri, vakum altında yağ dolumu yapılarak yağ basıncı ve atmosfer basıncının istenen sıcaklıkta dengelenmesi ile soğutma yağının atmosferle temas etmemesi prensipleri ile imal edilir.

Hermetik yağlı tip dağıtım transformatörlerinde ısıl değişimler nedeniyle değişen yağ basıncı sonucu iç ısı, kazan dalga duvarlarının doğal yollarla genleşip büzülmesiyle kontrol altına alınır. Bu etkilere dayanabilecek şekilde mekanik tasarımı ve imalatı yapılır.

Hermetik yağlı tip dağıtım transformatörleri genleşme depolu transformatörlere oranla yükseklikleri daha düşüktür. Bu nedenle de daha küçük alanlarda kullanılabilir.
Hermetik transformatörlerde yağ atmosferle temas etmediği için genleşme depolu transformatörlerde olduğu gibi belirli periyotlarda yağ değişimi gerektirmez.

Genleşme Depolu Transformatör
Genleşme depolu transformatörler çekirdek ve bobin yapısıyla hermetik transformatörlerle aynıdır. Bu tip transformatörlerin genleşme depolarının boyutları, sıcaklıkla hacmi artan yağın genleşmesini depolayacak şekilde hesaplamalar sonucunda tasarımı ve imalatı yapılır.
Genleşme depolu transformatörler atmosfere açık olduğu için termik etkiler nedeniyle değişen yağ basıncı , transformatörün deposunda bulunan slikajel (hava kurutucu) sayesinde havanın nemi alınarak hava alışverişi sağlanır.

İşletmeye alınan genleşme depolu transformatörün yüke bağlı olarak ısı farklılıklarından kaynaklanan hava alışverişi sonucunda zamanla slikajel özelliğini kaybeder ve yağın nemlenmesine, yapısının bozulmasına yol açar. Bu nedenle belirli periyotlarda slikajel değiştirilmesi ve yağdan numune alınarak delinme geriliminin ölçülmesi gibi bakımları yapılması gereklidir.

Nüve

Tanecikleri yönlendirilmiş düşük kayıplı saçlar kendi tesislerimiz de sahip olduğumuz son derece modern makinalar ile dilme ve boylama işlemine tutulur ve tasarımına uygun olarak bu saçlardan transformatör nüvesi oluşturulur.

Sargılar

Sargılar projeye uygun bakır yada alüminyum iletkenler kullanılarak oluşturulur. İletken olarak kâğıt kaplı yassı teller ile CTC iletkenler kullanılır. Sargılar tasarımına uygun olarak Disk, Helisel, Kat sargı …vs olarak düşey ve yatay makinalarda sarılır.

Kazan

Kazan tasarımı tamamen 3-D Cad programı ile montaj, taşıma ve devreye alma kolaylıkları da göz önüne alınarak tasarlanır. Genleşme depolarında atmosfer ile teması kesen membran’lar kullanılır. Tüm birleşme noktaları, kaynaklar ve bağlantıları yağ kaçaklarına karşı kontrol ve test edilir. Müşteri şartnamesi ve isteklerine uyulur.

Soğutma

Transformatörler sökülebilir radyatör panelleri ile soğutulur. Radyatörler kazanın biçimine göre muhtelif şekillerde tank yüzeyine monte edilir.
En yaygın soğutma şekilleri (NAN/NAF).(OFAF), (ODAF), (OFWF), (ODWF)’ dir. Müşteri isteğine bağlı olarak dizayn edilir.
YILDIRIM Transformatör kendi uzmanlıklarının yanı sıra tüm dünya tarafından kabul görmüş ve tescillenmiş mühendislik yazılımları ve programları eşliğinde transformatör tasarımında en uygun sonuca ulaşır.
Kullanılan yazılımlar

Güvenilir dizayn,
Emniyet limitleri içinde elektrik kuvvetleri,
Izolasyon yapısında optimizasyon
Düşük arıza ihtimali
Uzun çalışma ömrü
Optimize edilmiş kazan tasarımı
Uygun hafiflikte kazan ve ekipman
Düşük gürültü seviyesi
Doğrulama
sağlar.

3-D CAD

Transformatör kazanı, soğutucu ekipmanı ve aktif kısım 3D CAD programı ile dizayn edilir ve çizimleri oluşturulur. Bu program hızlı sonuca ulaşma, detaylara hakim olma ve hatayı minimize etme imkanı tanır.

ANSYS FEA

Mekanik analiz için kullanılan simülasyon programıdır. Transformatör tankındaki vibrasyon seviyeleri hesaplanır ve ölçülen ile karşılaştırılır.

ÖZEL YAZILIMLAR

İki boyutlu tasarlama ve axissimetrik elektrostatik alan hesabı
Şok dalgasının sargılar boyunca dağılımı hesabı.
Sargıların herhangi bir noktasındaki darbe gerilimi değerinin hesabı.
Kısa devre kuvvetlerinin hesabı
Kısa devrede sargılarda oluşan elektrodinamik kuvvetlerin hesabı.
Kısa devrede aktif kısım taşıyıcı sistemde oluşan kısa devre kuvvetlerinin hesabı
Yazılımların Avantajları :

Güvenilir tasarım
Güvenlik limitleri içinde elektriksel hesap
Izolasyonlarda sağlam yapı
Düşük arıza
Uzun ömür
Düşük gürültü seviyesi
Sağlam tank tasarımı

Transformatörleri korumak için başlıca kullanılan aksesuarlar aşağıdaki gibidir.

1. Yağ Seviye Göstergesi
Manyetik yağ seviye göstergesi genleşme deposundaki yağ seviyesini takip ve kontrol etmek için kullanılır. Manyetik yağ seviye göstergesi yağ seviyesindeki ani değişikliklerde alarm ve açma sinyali verir.

2. Hava Kurutucu
Hava kurutucular genleşme depolu transformatörlerde kullanılır. Hava kurutucu genleşme deposuna bağlanır. Silika jel yardımı ile genleşme deposunun içindeki rutubet ve toz tutulur. Silika Jelin miktarı transformatördeki yağ miktarına bağlıdır.

3. Yağ Sıcaklık Göstergesi
Kapak üzerine veya tankın yanlarına kaynatılan termometre ceplerine yerleştirilen yağ sıcaklık göstergesi, yağın en üst sıcaklığını takip ve kontrol eder. Maksimum göstergeli, elektriksel kontaksız veya tek ya da çift elektriksel kontaklı olabilir. Eğer sıcaklık tahmini değerleri aşarsa kontaklı termometreler alarm veya açma sinyali verirler.

4. Buchholz (Gaz toplama ve Alarm) Rölesi
Buchholz rölesi, transformatör içinde oluşan düşük ve yüksek yoğunluklu deşarj ve arkların oluşturduğu gazları toplar. Genleşme depolu transformatörlerde kullanılır. Röle tek veya çift kontaklı olabilir. Eğer Buchholz rölesinde belli bir miktarın üzerinde gaz toplanırsa hem alarmı hem de açma sinyalini harekete geçirir. Ayrıca düşük yağ seviyesinde Buchholz rölesi dışarıya alarm sinyali verir. Buchholz rölesi aşırı ısınma gibi arızaları algılar ve sinyal vererek arızanın büyümesini önler.

5. Basınç Emniyet Valfi
Transformatörlerde hermetik koruma rölesi kullanılsa bile ek olarak basınç emniyet valfi de kullanılır. Basınç emniyet valfi transformatörün içinde ki yükselen basıncı boşaltmaya yarar.